Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΟΛΠ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 230 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ

Σχέδιο Συμφωνητικού μεταξύ ΟΛΠ A.E και ΣΕΠ A.E. για επενδύσεις 230 εκατ. ευρώ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ A.E.
Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το Σχέδιο Συμφωνητικού Β΄ Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του 2008 μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε και ΣΕΠ Α.Ε στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές, μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας και το Πρακτικό Διαδικασιών, τα οποία είχαν προσυπογράψει τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2013.
Ήδη με απόφαση του Δ.Σ του ΟΛΠ Α.Ε. το Σχέδιο Συμφωνητικού αποστέλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και γνωστοποιείται στη DG Comp της Ευρ. Επιτροπής. Στη συνέχεια, το κείμενο αυτό θα προωθηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των δύο εταιριών και κατόπιν στη Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση.
Το Σχέδιο Συμφωνητικού, αφορά επενδύσεις ύψους 230 εκατ. Ευρώ για (α) την κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ Α.Ε. από τη ΣΕΠ Α.Ε, (β) την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και (γ) την αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ.
Με την εκτέλεση των έργων αυτών και την εγκατάσταση Γερανογεφυρών Super- super Post Panamax, o Πειραιάς καθίσταται λιμάνι – κόμβος εξυπηρέτησης και πλοίων νέας γενιάς, ενώ η δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ Α.Ε αυξάνεται από 3.700.00 TEU σε 6.200.00 TEU.
Tα ανταλλάγματα στον ΟΛΠ Α.Ε (ενοίκιο) επί του τζίρου της ΣΕΠ παραμένουν αμετάβλητα (21% μέχρι το 2016 και 24,5% από το 2017), ενώ την αναστολή υπό όρους του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος, αντισταθμίζει η αυξημένη, ετήσια, εγγυημένη δυναμικότητα (4.750.000 TEU) των υπό διαχείριση Προβλητών από τη ΣΕΠ Α.Ε.
Όλα τα έργα θα κατασκευασθούν με αδειοδοτήσεις υπό την διευθύνουσα εποπτεία και τον έλεγχο του ΟΛΠ AE.