Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΝΑΥΛΟΥΣ

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπέγραψε σήμερα απόφαση με την οποία εξορθολογίζεται το καθεστώς εκπτώσεων σε ναύλους που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το καθεστώς αφορούσε κατηγορίες προσώπων και οχημάτων που τη δικαιούνταν, επί του εκάστοτε ισχύοντος ναύλου και κατά τη διακίνησή τους με όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία.

Η Υπουργική Απόφαση, έχοντας μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και σε αντιστοιχία με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ορίζει τις νέες κατηγορίες των δικαιούχων έκπτωσης. Οι νέες κατηγορίες αξιολογήθηκαν και θεσπίστηκαν με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια των δικαιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό, καταργούνται από το παλαιό καθεστώς, μεταξύ άλλων, οι δωρεάν μετακινήσεις βουλευτών, τέως βουλευτών, Μητροπολιτών, Αρχηγών ΓΕΕΘΑ – ΓΕΣ – ΓΕΝ – ΓΕΑ - Ελληνικής Αστυνομίας - Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, Προέδρων και Γενικών Γραμματέων ναυτεργατικών ενώσεων, μελών ΠΝΟ, Νομαρχών και Έπαρχων νησιωτικών περιοχών, νομαρχιακών και επαρχιακών συμβούλων νησιωτικών περιοχών, Γενικών Γραμματέων, καθώς και Γενικών Διευθυντών και Συμβούλων Περιφερειών. Για την κατηγορία των οχημάτων καταργείται η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης σε οχήματα εν ενεργεία βουλευτών, καθώς και τέως βουλευτών νησιωτικών περιοχών.

Ειδικότερα, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (αξιωματικοί, υπαξ/κοί, οπλίτες) που, επίσης, δεν εντάσσονται στη νέα απόφαση ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει περιέλθει σε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για τη διατήρηση της εμπορικής έκπτωσης, με επιβάρυνση των ακτοπλοϊκών εταιρειών.