Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΑ ΕΝΔΟΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟ Ε/Γ-Ο/Γ ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΠΟ 1/11/2012

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο ΑΡΤΕΜΙΣ, της Anek Lines, πρόκειται να διακόψει τα ενδοκυκλαδικά του δρομολόγια από 1 Νοεμβρίου 2012 εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η ενέργεια αυτή και οι συνέπειές της αποτελούν καίριο χτύπημα στη δυνατότητα μετακίνησης των νησιωτών και στον τουρισμό των Κυκλάδων. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η ακατανόητη και αδικαιολόγητη μειωμένη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα την περικοπή της ακτοπλοϊκής γραμμής που μέχρι σήμερα εκτελεί το Ε/Γ - Ο/ Γ "ΑΡΤΕΜΙΣ".

Τα δρομολόγια του πλοίου θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και από την επόμενη ημέρα, ουδείς γνωρίζει πως θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης των άγονων γραμμών στις αρχές του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να μην έχει συμπεριληφθεί σ' αυτήν το 1/3 των επιδοτούμενων γραμμών και συγκεκριμένα αυτό που αφορά στα δρομολόγια που μέχρι σήμερα εκτελεί το ΕΓ/ΟΓ "ΑΡΤΕΜΙΣ".

Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ενέκρινε τη διακήρυξη των άγονων γραμμών χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό και να υπάρξει η δυνατότητα παρέμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 205 του "Καλλικράτη", η Περιφέρεια είναι αρμόδια για το σχεδιασμό την έγκριση και την παρακολούθηση των σχεδίων των ενδοπεριφερειακών συγκοινωνιών της.

Η ενέργεια αυτή και οι συνέπειές της αποτελούν καίριο χτύπημα στη δυνατότητα μετακίνησης των νησιωτών και στον τουρισμό των Κυκλάδων. Υποβαθμίζει το μεταφορικό έργο που προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε, έχοντας την υποχρέωση να συμβάλουμε σ' αυτόν το στόχο.

Αυτά τα θέματα δεν μπορεί να δρομολογούνται ερήμην μας και εις βάρος των νησιωτών, τη στιγμή μάλιστα που το οικονομικό όφελος από τις θαλάσσιες μεταφορές για την εθνική μας οικονομία είναι αντισταθμιστικά πολλαπλάσιο.

Η Περιφερειακή Αρχή υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των νησιωτών θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για τη συνέχιση της εκτέλεσης των δρομολογίων."