Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή ημέρα Ναυτιλίας που θα φιλοξενηθεί στον Πειραιά το 2015 να ταυτιστεί με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ναυτιλίας, αλλά και να συνδυαστεί με άνοιγμα σε καινούριες επιχειρηματικές δράσεις, επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Πειραιά για το θέμα αυτό.

Στην εισήγησή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε τη σημασία που θα έχει η διοργάνωση αυτή, όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. «Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας ως μια εκδήλωση που πρέπει να αφήσει κάτι. Εγώ ή ο καθένας από εμάς μπορεί μέχρι τότε να μην έχει το θεσμικό ρόλο που σήμερα έχει. Εκείνο που προέχει, όμως, είναι η Ελλάδα να πετύχει σε αυτή την πρόκληση. Γι αυτό και πρέπει να συντονιστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη συνέχεια της τοποθέτησής του, έδωσε έμφαση στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για να προβληθεί, μέσα από αυτή την εκδήλωση, το ναυτικό της στοιχείο των Ελλήνων. «Πρέπει να θέσουμε την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, ως κεντρικό θέμα της διοργάνωσης. Αυτό είναι, εξάλλου, το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Εμείς, στο χώρο της ναυτιλίας, δεν προτάσσουμε ούτε το μεγάλο κατασκευαστικό μας τομέα, ούτε τις τεράστιες οικονομικές μας δυνατότητες. Προτάσσουμε τους ανθρώπους μας(ναυτικούς, πλοιοκτήτες κλπ.), που είναι διαχρονικά συνυφασμένοι με το θαλάσσιο στοιχείο και υπερτερούν έναντι των άλλων χωρών. Αυτό μας καθιστά πρώτους, αυτό μας δίνει την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να υλοποιηθεί αυτό, είναι να προβάλλουμε σε όλη την Ευρώπη τους τομείς της εκπαίδευσης και της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών μας, που αποτελούν σήμερα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: «Το ελληνικό κράτος δεν υψώνει απλά μια σημαία σε ένα καράβι, όπως τα περισσότερα. Επιβλέπει το καράβι αυτό με εξειδικευμένους επιθεωρητές, παρέχοντάς του, επίσης, ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, η εκπαίδευση των ναυτικών μας είναι πολύ πιο σύνθετη και εμπεριστατωμένη, από όλες τα άλλα κράτη που δραστηριοποιούνται στα ναυτικά δρώμενα », ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, προκρίνοντας το Δήμο Πειραιά ως καταλληλότερο φορέα για να αναλάβει στο εξής το συντονισμό των υπολοίπων, αναφέρθηκε, κλείνοντας την τοποθέτησή του, στη σημασία που θα έχει μελλοντικά η ανάδειξη ενός χώρου στην πόλη από όλη αυτήν την προσπάθεια. «Ένας χώρος, κληροδότημα από αυτήν τη διοργάνωση , που θα μπορεί να φιλοξενεί στο εξής start-up επιχειρήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυτιλίας. Ένας χώρος που θα συμβολίζει το γεγονός αυτό και θα δίνει τη δυνατότητα στην εξειδικευμένη και άρτια καταρτισμένη γενιά μας να αναπτύξει τις δεξιότητές της», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από το Δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο, η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαρία Δαμανάκη, ο Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Ιωάννης Λύρας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, καθώς και εκπρόσωποι των τουριστικών και ναυτικών φορέων της πόλης.