Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για την ανάληψη παγκόσμιας δράσης που θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία της ζωής των ναυτικών, στη διαφύλαξη των δια θαλάσσης μετακινούμενων φορτίων καθώς και των πλοίων που διαπλέουν την περιοχή της Δυτικής Αφρικής, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου.
Ειδικότερα, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της για την ανάδειξη του προβλήματος της πειρατείας στην εν λόγω περιοχή, η Ελλάδα υπέβαλε την 14.06.2013 στη Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) σχετικό έγγραφο εργασίας, που θα εξετασθεί στο πλαίσιο της 110ης Συνόδου του Συμβουλίου του ΙΜΟ (Λονδίνο, 15-19 Ιουλίου 2013).  
Η επέκταση του φαινομένου της πειρατείας και ένοπλης ληστείας, που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε έξαρση στον Κόλπο του Άντεν και ιδιαίτερα στα ανοιχτά της Σομαλίας, στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής, με την πλειονότητα των περιστατικών να καταγράφονται στον Κόλπο της Γουινέας, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό στη Διεθνή Κοινότητα και σε ολόκληρο το ναυτιλιακό κόσμο.  
Η κλιμάκωση των πράξεων πειρατείας και ιδίως αυτών της ένοπλης ληστείας που εμφανίζονται στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας, του Τόγκο και του Μπενίν, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, όπως αποδεικνύεται και από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (ΙΜΒ) για το έτος 2012. Συγκεκριμένα, το 2012 αναφέρθηκαν συνολικά 58 περιστατικά πειρατείας/ ένοπλης ληστείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 10 περιστατικά κατάληψης πλοίων με 207 μέλη πληρώματος να έχουν κρατηθεί ως όμηροι. Από τα προαναφερόμενα περιστατικά 27 συνέβησαν στη Νιγηρία, 15 στο Τόγκο και 2 στο Μπενίν.
Στόχο της υποβολής αποτελεί η ανάδειξη του σοβαρού αυτού προβλήματος, όσο και η ανάληψη σχετικών δράσεων από τη διεθνή κοινότητα, ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των επιθέσεων στα χωρικά ύδατα της Γουϊνέας και των λοιπών κρατών της Δυτικής Αφρικής, πριν αυτό λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ως πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσω του εγγράφου, παροτρύνεται το Συμβούλιο του ΙΜΟ να λάβει σχετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ειδικότερα προτείνεται η υιοθέτηση σχετικής Απόφασης (Resolution) από την 28η Σύνοδο της Συνέλευσης του ΙΜΟ η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 25 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2013.