Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΓΕΝΟΒΑ

Τέσσερις νεκροί, τέσσερις τραυματίες και έξι αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της πρόσκρουσης του εμπορικού πλοίου Jolly Nero στον πύργο ελέγχου που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Γένοβας.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρύμνη του πλοίου προσέκρουσε στον πύργο ελέγχου, προκαλώντας, ουσιαστικά, την κατάρρευση του μεγαλύτερου τμήματος του κτηρίου.
Ανάμεσα τους νεκρούς πιστεύεται ότι είναι μια γυναίκα, περίπου 30 ετών. Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, ενώ τα σωστικά συνεργεία ανέφεραν ότι δεν έχει διαπιστωθεί πού βρίσκονται παγιδευμένοι οι αγνοούμενοι. Εικάζουν ότι μπορεί κάποιοι να έχουν παγιδευτεί στον ανελκυστήρα του πύργου ελέγχου που έπεσε στο νερό ή απλά έχουν χαθεί στη θάλασσα.
Μετά την πρόσκρουση άρχισαν ολονύχτιες έρευνες στη θάλασσα γύρω από τον πύργο. Ένα ελικόπτερο πετούσε συνεχώς πάνω από το μόλο του λιμανιού, φωτίζοντας το σημείο της θάλασσας όπου πρέπει να βρίσκονται οι αγνοούμενοι, ώστε να μπορέσουν να διευκολυνθούν οι συνεχείς προσπάθειες των δυτών.
Την στιγμή, ακριβώς, της πρόσκρουσης, οι εργαζόμενοι στον πύργο ελέγχου άλλαζαν βάρδια : δέκα, περίπου, υπάλληλοι, βρίσκονταν μέσα στο ασανσέρ που τους μετέφερε στα γραφεία τους. Κάποιοι από τους αγνοούμενους μπορεί να βρίσκεται στο εσωτερικό του ασανσέρ που, κατά την πρόσκρουση έπεσε στην θάλασσα , ακριβώς μπροστά στο μόλο. Οι δύτες συνεχίζουν, αδιάκοπα τις προσπάθειές τους, οι οποίες ξεκίνησαν χθες το βράδυ, λίγο μετά τις δώδεκα τοπική ώρα.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, επιβεβαιώνεται ότι το Jolly Nero υπέστη μηχανική βλάβη. Όπως διέρρευσε, ο κυβερνήτης δεν μπόρεσε να βγει από την περιοχή του λιμανιού, λόγω αβαρίας στις μηχανές, και η πρύμνη προσέκρουσε στο κτήριο του πύργου ελέγχου, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς.
Ο ιδιοκτήτης του πλοίου, Στέφανο Μεσίνα, που έφτασε στο λιμάνι της Γένοβας αμέσως μετά το δυστύχημα , με δάκρυα στα μάτια είπε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο, είμαστε απελπισμένοι». «Είναι μία ασύλληπτη τραγωδία. Έχουμε ταραχτεί, έχουμε μείνει άφωνοι», δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ο επικεφαλής της Λιμενικής Λουίτζι Μέρλο.
Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 23.00 το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), την ώρα της αλλαγής της βάρδιας στον πύργο ελέγχου, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε αυτόν υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι. Αμφότεροι το λιμεναρχείο και η Ακτοφυλακή ανέφεραν ότι είχαν και δικούς τους υπαλλήλους μέσα στον πύργο. Το πλοίο απομακρύνθηκε από το λιμάνι με τη συνδρομή ρυμουλκών σε καλές καιρικές συνθήκες. Το Jolly Nero, με μήκος που αγγίζει τα 239 μέτρα, είχε ως μόλις σαλπάρει με προορισμό το λιμάνι της Νάπολης. Η εισαγγελία της Γένοβας κατέσχεσε το πλοίο και προχώρησε, ήδη, σε ανάκριση του κυβερνήτη, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται, όμως, σε κατάσταση σοκ.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ