Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΝΩΪΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ HELLENIC SEAWAYS

Οι Μινωικές Γραμμές εξέδωσαν δελτίο τύπου με αφορμή τη γενική συνέλευση της Hellenic Seaways, την οικονομική της κατάσταση αλλά και την στρατηγική που ακολουθεί. Αναλυτικότερα, σε αυτό αναφέρουν:
"Κατά τη Συνέλευση, των Μετόχων της Hellenic Seaways στα γραφεία της Εταιρείας στον Πειραιά οι Εκπρόσωποι της MINOAN LINES (η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 33,50%) εξέφρασαν την κριτική και τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την διοίκηση της εταιρείας και τις οικονομικές της καταστάσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν με το σημαντικά μειωμένο ποσοστό του 51,7% του παριστάμενου μετοχικού κεφαλαίου. Η δε απαλλαγή του Δ.Σ. για την παρελθούσα χρήση κατά το Άρθρο 35 του Ν.2190/1920 εγκρίθηκε από το οριακό ποσοστό του 50,23% του παριστάμενου μετοχικού κεφαλαίου, ποσοστό το οποίο προκύπτει από τους υπολογισμούς της εταιρείας.

Μεταξύ των λόγων για τους οποίους η ΜΙΝΟΑΝ LINES άσκησε κριτική προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τα άλλα μέλη της Διοίκησης είναι το τεράστιο χρέος του Ομίλου ΑΝΕΚ, ο οποίος επίσης ελέγχεται και διοικείται από τον κ. Βαρδινογιάννη, έναντι της Hellenic Seaways παραπάνω από 13.000.000 ευρώ. Αλλά επίσης και η αιφνίδια καταγγελία από το ναυλοσύμφωνο για το «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» από εταιρεία του Ομίλου ΑΝΕΚ στην οποία ο κ. Βαρδινογιάννης δεν έφερε αντίρρηση και την αντικατάσταση του πλοίου από πλοίο της ΑΝΕΚ ενώ το «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» είναι τώρα δεμένο. Επίσης, η πρόσφατη πώληση των Γραμμών του Σαρωνικού.

Η ΜΙΝΟΑΝ LINES προέβαλλε την απόλυτη έλλειψη διαφάνειας της εν λόγω πώλησης, που έγινε για ένα πολύ χαμηλό τίμημα προς κάποια Ελληνική Εταιρεία. Το Δ.Σ ενημερώθηκε μόνο στο τέλος Μαΐου για τη διαπραγμάτευση, τη στιγμή που ο κ. Βαρδινογιάννης ζήτησε να εξουσιοδοτηθεί από το Δ.Σ. για να προβεί στην πώληση.

Χάρη στην πίεση που ασκήθηκε από τους εκπροσώπους της ΜΙΝΟΑΝ LINES κατά τις συνεδριάσεις, το παραπάνω τίμημα αυξήθηκε σε 11.150.000 ευρώ αλλά εξακολουθεί να θεωρείται πάρα πολύ χαμηλό για τους εκπροσώπους της ΜΙΝΟΑΝ LINES, οι οποίοι καταψήφισαν την πώληση.

Η ενδιαφέρουσα διαπίστωση στην οποία κατέληξε η ΜΙΝΟΑΝ LINES ελέγχοντας τα στοιχεία που μπόρεσε να συγκεντρώσει σχετικά με τις συμβάσεις της πώλησης είναι ότι τα μόνα δύο (2) πλοία εκ των έντεκα (11), που μεταβιβάστηκαν από τη Hellenic Seaways μέχρι στιγμής, φέρεται να έχουν πράγματι πωληθεί σε ξένους αγοραστές φερόμενους ως υποδειχθέντες από την ARGOSARONIC LINES, προς τίμημα περίπου διπλάσιο από αυτό που η ARGOSARONIC LINES κατέβαλε στη Hellenic Seaways.

Συγκεκριμένα, το «Flying Cat 2» που πωλήθηκε από τη Hellenic Seaways στη συλλογική (enblock) πώληση στην ενδεικτική τιμή των 1.400.000 ευρώ, πωλήθηκε από την ARGOSARONIC LINES για 3 εκατομμύρια ευρώ σε Κορεάτες αγοραστές ενώ το «ΝΕFELI», για το οποίο κατεβλήθη στη Hellenic Seaways το ποσό των 2.000.000 ευρώ, πωλήθηκε από την ARGOSARONIC LINES έναντι 4.750.000 ευρώ σε εταιρεία του Παναμά.

Έχει ζητηθεί στον κ. Βαρδινογιάννη από τη MINOAN LINES … και στο παρελθόν και κατά τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και στο απελθόν Δ.Σ. να παράσχει πληροφορίες για αυτά τα «εκπληκτικά» γεγονότα. Τα πλοία φαίνεται να επιθεωρήθηκαν από τους Κορεάτες και τους Παναμανέζους αγοραστές με τη συναίνεση της Διοίκησης της Hellenic Seaways. Ο κ. Βαρδινογιάννης επίσης ερωτήθηκε να παράσχει στον κ. Francesco Lauro τόσο και με ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ. όσο και ως εκπρόσωπος της ΜΙΝΟΑΝ LINES στη Γενική Συνέλευση το μνημόνιο της Συμφωνίας αναφορικά με τα δύο της πλοία.

Ο κ. Lauro επιφανής Ιταλός δικηγόρος και τέως Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος της Νάπολη δήλωσε: «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συναλλαγή και τέτοια έλλειψη πληροφόρησης από τη Διοίκηση μιας εταιρείας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Hellenic Seaways των μετόχων της και των εργαζόμενών της».

Ο κ. Emanuele Grimaldi, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της ΜΙΝΟΑΝ LINES και του Ομίλου GRIMALDI, σχολιάζει: «Η Hellenic Seaways πρέπει να διοικείται από πρόσωπα υψηλού επαγγελματικού κύρους και χωρίς συγκρουόμενα συμφέροντα με αυτά της Εταιρείας, προς όφελος όλων των μετόχων και όχι ορισμένων εξ’ αυτών".