Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Στην υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας αποφάσισαν να προχωρήσουν ο Δήμος Χίου και ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. για το master plan και την προώθηση των υποδομών κρουαζιέρας της Νήσου Χίου.
Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν οι δύο πλευρές, μετά από ευρεία σύσκεψη, η οποία συνήλθε στο Δήμο Χίου, υπό την Προεδρία του Δημάρχου Χίου κ. Πολύδωρα Λαμπρινούδη και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργου Ανωμερίτη.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Βορ. Αιγαίου κ. Κώστας Γανιάρης, εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Λιμεναρχείου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων και εκπρόσωποι φορέων της πόλης και του νησιού.
Από την πλευρά του Ο.Λ.Π. Α.Ε. συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής κ. Σταύρος Χατζάκος, ο Διευθυντής Κρουαζιέρας κ. Θ. Τσίτουρας, ο Δ/νων Σύμβουλος της Ο.Λ.Π. Consulting-Logistics κ. Γ. Nικολούλιας και ο Εκτελεστικός Δ/ντής της ΕΛΙΜΕ κ. Γ. Καστελλάνος. Στη σύσκεψη παρευρέθη επίσης ο κ. Χρ. Καραχάλιος ως εκπρόσωπος του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλη και ο βουλευτής κ. Κ. Τριαντάφυλλος.
Παρότι στη συζήτηση εξετάσθηκαν όλα τα θέματα λιμένων και ακτοπλοΐας του νησιού, κυριάρχησε το θέμα της κρουαζιέρας. Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης: «η Χίος έχει όλα εκείνα τα προτερήματα για να γίνει σταθμός στη ρότα των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων. Δεν είναι νοητό οι παγκόσμιοι μεταφορείς να διακινούνται στο Αιγαίο από την Κρήτη μέχρι την Κωνσταντινούπολη και να μη συμπεριλαμβάνουν στους προορισμούς τους τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα τη Χίο. Πολύ περισσότερο που όπως έδειξε το SeaTrade για την κρουαζιέρα στη Σμύρνη, η Τουρκία προσπαθεί ακριβώς απέναντι από τη Χίο να δημιουργήσει λιμενικό κόμβο για την κρουαζιέρα. Οφείλουμε να λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις για την κρουαζιέρα στο Αιγαίο και την Χίο, δημιουργώντας άμεσα τις πολυζητημένες υποδομές. Η κρουαζιέρα είναι εθνική υπόθεση και αφορά όλους τους κλασσικούς και νέους προορισμούς με άξονα το Λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ήδη μετατρέπεται στον μεγαλύτερο κόμβο κρουαζιέρας της Μεσογείου».
Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης και οι εκπρόσωποι του Ο.Λ.Π. Α.Ε. επισκέφθηκαν στη συνέχεια το Ίδρυμα Μαρίας Τσάκου, όπου ενημερώθηκαν από το Δ/ντή του Ιδρύματος κ. Στ. Μιχαηλίδη για τις σημαντικές δραστηριότητες του Ιδρύματος για το νησί και τη ναυτιλία.