Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΑΔΝΗ & ΤΟΝ ΠΕΛΑΓΙΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΧΙΟΣ ΚΑΙ Η ΛΕΣΒΟΣ

Μετά την αποδρομολόγηση στις 21/10 του BLUE STAR PATMOS από τη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη, η γραμμή μένει με δύο πλοία, ένα Ε/Γ –Ο/Γ κι ένα αμιγώς Ο/Γ πλοίο, το Ε/Γ –Ο/Γ ΑΡΙΑΔΝΗ, της HELLENIC SEAWAYS και το Ο/Γ ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ της ΑΕΙΝΑΥΤΗΣ Ν.Ε.

Η BLUE STAR FERRIES

Το πλοίο της BLUE STAR, σύμφωνα με τα πλάνα της εταιρείας στην επίσημη ιστοσελίδα της, θα παραμείνει εκτός δρομολογίων μέχρι 1/4/2014 για να πραγματοποιηθεί η ετήσια συντήρησή του. Όμως, κατόπιν επικοινωνίας με τον Διευθ. Σύμβουλο της εταιρείας, κύριο Μιχάλη Σακέλλη, το πλοίο θα επιστρέψει στα δρομολόγιά του πολύ νωρίτερα, στις αρχές Ιανουαρίου του νέου έτους.

Ο κ. Σακέλλης απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του πλοίου στη γραμμή, καθώς όπως μας είπε το ΑΡΙΑΔΝΗ είναι ένα πλοίο με μεγάλες μεταφορικές ικανότητες, που μπορεί να καλύψει άνετα τη μειωμένη κίνηση της γραμμής κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ η υψηλή ταχύτητα του πλοίου του δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ακόμα και καθημερινά δρομολόγια, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

H HELLENIC SEAWAYS

Η Hellenic Seaways από την πλευρά της πρόσθεσε ήδη ένα δρομολόγιο, αυτό της Πέμπτης, στα ήδη υπάρχοντα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της γραμμής. Με τα πλάνα που χει ανακοινώσει η εταιρεία μόνο 2 μέρες, σε εβδομαδιαία βάση, μένουν χωρίς καράβι τα νησιά.

Η ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ Ν.Ε.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ο/Γ ΠΕΛΑΓΙΤΗ μας δήλωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να αυξήσει τα δρομολόγια του πλοίου της, συνεπώς δε θα υπάρξουν αλλαγές στα πλάνα της.

Η ΝΕΛ

Η ΝΕΛ δε προτίθεται να δρομολογήσει κάποιο πλοίο της στη γραμμή καθώς τα πλοία που είναι ενεργά είτε εξυπηρετούν άγονες και άλλες γραμμές είτε είναι δεμένα.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Ο Υπουργός Ε.Ν., κύριος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ερωτηθείς πάνω σ' αυτό το θέμα σε ραδιοφωνική εκπομπή στο ΒΗΜΑ FM απάντησε πως στόχος του Υπουργείου είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες γραμμές και να μην καταφύγουν στη λογική των επιδοτήσεων ακόμη και για μεγάλα λεφτά καθώς δεν υπάρχουν χρήματα.

Με τα ήδη ανακοινωθέντα πλάνα δρομολογίων των HSW και BSF η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί και μετά τις 9/1/2014 καθώς είναι η σειρά του ΑΡΙΑΔΝΗ να «δέσει» για την ετήσια συντήρηση του και μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει πιθανή αντικατάσταση του μέχρι και τον Μάρτη. Οπότε αυτό το διάστημα η γραμμή θα παραμείνει πάλι μ' ένα Ε/Γ –Ο/Γ κι ένα Ο/Γ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Η κίνηση της γραμμής σε φορτηγά

Ας δούμε όμως ποιο είναι το μεταφορικό έργο της γραμμής όσον αφορά τα φορτηγά, που αποτελούν το κύριο μέσο επιβίωσης των ακτοπλοϊκών εταιρειών κατά τη χειμερινή περίοδο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των λιμεναρχείων, η μέχρι τώρα συνολική κίνηση της γραμμής Πειραιά –Χίο –Μυτιλήνη σε φορτηγά, δείχνει πως γι' αυτή τη περίοδο δεν υπάρχουν πραγματικές ανάγκες για τρίτο πλοίο στη γραμμή.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία κατά τον Οκτώβριο (από 20/10) τα δύο πλοία πραγματοποίησαν 17 δρομολόγια και μετέφεραν 925 φορτηγά. Η ΑΡΙΑΔΝΗ, της HELLENIC SEAWAYS, μετέφερε κατά μ.ο. λιγότερα από 40 φορτηγά ανά δρομολόγιο, ενώ ο ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ, της ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ Ν.Ε., λίγο λιγότερα από 90 φορτηγά ανά δρομολόγιο.

Κατά το Νοέμβριο (μέχρι 20/11), τα δύο πλοία μετέφεραν συνολικά 1928 φορτηγά. Η ΑΡΙΑΔΝΗ εκτελώντας τα διπλάσια δρομολόγια από τον ΠΕΛΑΓΙΤΗ μετέφερε λίγο λιγότερα από 50 φορτηγά ανά δρομολόγιο, ενώ ο ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ παρέμεινε πάνω από 80 φορτηγά ανά δρομολόγιο.

Όπως ευκόλως αντιλαμβάνεται κανείς, η δρομολόγηση ενός τρίτου πλοίου αυτή τη περίοδο ουσιαστικά θα οδηγήσει στο «βούλιαγμα» της γραμμής, αφού ήδη η υπάρχουσα κίνηση μετά βίας στηρίζει τα κόστη λειτουργίας των δύο πλοίων.


Πηγή: theseanation.gr