Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Την απόφαση για έγκριση και αδειοδότηση του έργου επέκτασης της νότιας πλευράς του επιβατικού λιμένα Πειραιώς, που θέτει το λιμάνι σε μια νέα αναπτυξιακή διάσταση στον τομέα της κρουαζιέρας, υπέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Στο εν λόγω έργο, περιλαμβάνεται η κατασκευή εξωτερικών και εσωτερικών λιμενικών έργων (συνολικού μήκους 1.500 και 3.000 m αντιστοίχως), χερσαίων χώρων(175.000 m2), ο νέος επιβατικός σταθμός για την κρουαζιέρα, χώροι στάθμευσης, καθώς και αρκετές άλλες υποδομές. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η κατασκευή περιφερειακής οδού (μήκους 800 m και πλάτους 15m. ), καθώς και η επέκταση της γραμμής του Μέσου Σταθερής Τροχιάς ως το χώρο του νέου λιμένα.
Για το νέο Επιβατικό Σταθμό κρουαζιέρας, ειδικότερα, προβλέπεται η κατασκευή διώροφου κτιρίου με συνολικό εμβαδόν 24.000 m2 , στο οποίο θα φιλοξενούνται αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταστήματα duty free, τελωνειακοί έλεγχοι, γραφεία και άλλες υπηρεσίες. Εκτιμάται ότι κατά τη φάση της λειτουργίας του θα εργάζονται εκεί 100 άτομα, ενώ, παράλληλα, θα εξυπηρετείται ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότησή του έργου, προϋπολογισμού 135.000.000 ευρώ, προέρχεται κατά 95% από Ευρωπαϊκούς Πόρους και εντάσσεται στο πλαίσιο του Επενδυτικού αναπτυξιακού Προγράμματος ΟΛΠ Α.Ε .
Αναφορικά με την απόφασή αυτή, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε:
« Ξεκινάει η υλοποίηση ενός έργου που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Με το έργο αυτό το λιμάνι του Πειραιά καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους κρουαζιέρας σε διεθνές επίπεδο.
Προσωπικά, χαίρομαι, ιδιαίτερα, γιατί εξαρχής ήμουν από αυτούς που προέκριναν τη συγκεκριμένη τοποθεσία ως καταλληλότερη, για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο έργο πνοής.
Ο τομέας της κρουαζιέρας, άλλωστε, μπορεί να προσφέρει έσοδα και νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. Αποτελεί το αναπτυξιακό στοίχημα που επιβάλλεται να κερδίσουμε. »