Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ (AIS) ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προκηρύχθηκε δημόσιος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία Υποδομής AIS Βορείου Αιγαίου»για κάλυψη των αναγκών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού του κ.Βαρβιτσιώτη για ορθή και ταχεία απορρόφηση των Ευρωπαϊκών Πόρων, με στόχο την ισχυροποίηση της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων από το Λιμενικό Σώμα. Κατά συνέπεια, το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί κατά ποσοστό 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και 25% από Εθνικούς Πόρους.
Η δημιουργία υποδομών AIS στο Βόρειο Αιγαίο θα συμβάλλει στην ομαλή εκτέλεση διαδικασιών αναγνώρισης ταυτότητας (Hailing) εμπορικών πλοίων από τις ελληνικές αρχές, τα οποία πλέουν εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων. Το σύστημα AIS (Αυτόματη Διαδικασία Αναγνώρισης) είναι συσκευή την οποία υποχρεούνται να φέρουν ενεργοποιημένη όλα τα εμπορικά πλοία άνω των 300 GT.
Αξίζει να τονισθεί ότι με την απόφαση αυτή εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η διέλευση εμπορικών πλοίων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς και η έγκαιρη αντίδραση από τα πλωτά και επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος σε συμβάντα που λαμβάνουν τόπο στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.