Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΠΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία ενός Έλληνα επιχειρηματία τον οποίο κατηγορούν ότι λειτουργούσε δίκτυο θαλάσσιων μεταφορών με εταιρείες-βιτρίνες που επέτρεπαν στο Ιράν να παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις και να διαθέτει το πετρέλαιο του σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ οι κυρώσεις αφορούν τον Δημήτρη Καμπή, πρόεδρο της εταιρείας ναυτιλιακών μεταφορών Impire Shipping Limited.
"Σήμερα σηκώνουμε το πέπλο ενός περίπλοκου ιρανικού σχεδίου που ήταν σχεδιασμένο για να παρακάμπτει τις κυρώσεις", ανέφερε ο Ντέιβιντ Κόεν, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι ο Καμπής και ένας αριθμός εταιρειών αγόραζαν δεξαμενόπλοια για λογαριασμό της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Δεξαμενόπλοιων, δηλαδή για το ιρανικό κράτος. Με την απόφαση του υπουργείου, τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως έχει ο επιχειρηματίας στις ΗΠΑ παγώνουν ενώ απαγορεύεται σε Αμερικανούς πολίτες να συνεργάζονται μαζί του. Η Impire Shipping Limited και άλλες εννέα εταιρείες θαλασσίων μεταφορών προστέθηκαν επίσης στη "μαύρη λίστα" του υπουργείου Οικονομικών, όπως και τέσσερις άλλες εταιρείες, καταχωρημένες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις οποίες επιβλήθηκαν οι ίδιες κυρώσεις. Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα ονόματα οκτώ πλοίων με σημαία Παναμά και Λιβερίας τα οποία χρησιμοποιούνταν από το δίκτυο.

Η κοινοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η απάντηση Καμπή

Στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοινοποίησε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες που "παραβίασαν τις κυρώσεις" κατά του Ιράν, ανάμεσά τους και ο Δημήτρης Καμπής. Όπως τονίζεται, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του και ταυτόχρονα απαγορεύεται σε Αμερικανούς να συνεργάζονται μαζί του. Ο κ. Καμπής με δηλώσεις του από την Αθήνα σε αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζει ότι "όλα αυτά είναι άσχημες φήμες που δημιουργούνται από τους ανταγωνιστές μας, γιατί προσπαθούν να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς". Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβληθούν κυρώσεις στον Έλληνα επιχειρηματία και στην εταιρεία Impire Shipping για τη συγκάλυψη της ιρανικής προέλευσης αργού πετρελαίου, αποκρύπτοντας τον έλεγχο ενός σκάφους από την Εθνική Ιρανική Εταιρία Tanker (NITC), όπως επισήμανε. Η υπόθεση με τον Έλληνα επιχειρηματία είχε έρθει στο προσκήνιο πριν από λίγο καιρό, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι που επιβλέπουν την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν είχαν υποστηρίξει ότι η Τεχεράνη βρήκε τον τρόπο να σπάει το εμπάργκο και να πουλάει πετρέλαιο στην Κίνα. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους το Ιράν χρησιμοποιεί ξένους μεσάζοντες προκειμένου να ενοικιάσει πεπαλαιωμένα δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά αργού πετρελαίου. Όπως είχε υποστηριχθεί, στη συγκεκριμένη υπόθεση φερόταν να εμπλέκεται και ο Δημήτρης Καμπής, ο οποίος κατηγορείται από τις αμερικανικές Αρχές ότι αγόρασε πέρυσι οκτώ δεξαμενόπλοια τα οποία χρησιμοποιούνται για την παράνομη μεταφορά ιρανικού αργού πετρελαίου. Ο κ. Καμπής είχε προβεί σε δηλώσεις και πριν από δυο εβδομάδες διαψεύδοντας τις κατηγορίες και τονίζοντας ότι δεν είχε στο παρελθόν ασχοληθεί με τη ναυτιλία και πως για τον ίδιο η αγορά δεξαμενόπλοιων αποτελεί "νέα επιχειρηματική δραστηριότητα".

Ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε συνέχεια δημοσιοποίησης στοιχείων περί ενδεχόμενης παραβίασης των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά του Ιράν από Έλληνα πολίτη και αλλοδαπή εταιρεία η οποία έχει λάβει άδεια εγκατάστασης γραφείου της στην Ελλάδα διαβίβασε όλα τα σχετικά στοιχεία στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου της αλλοδαπής εταιρείας προκειμένου να εξεταστεί η άρση της άδειας εγκατάστασής της. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι από τη σχετική προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν διαπιστώνεται εμπλοκή στην υπόθεση πλοίων ελληνικής σημαίας ή ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.


ΠΗΓΗ: Το Βήμα