Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη σύνδεση των νησιών τόσο με την ηπειρωτική χώρα όσο και μεταξύ τους, που εμφανίζει τώρα ιδιαίτερη οξύτητα σε Λήμνο και Άι Στράτη, καθώς η πολιτική των μακροχρόνιων συμβάσεων έχει γίνει όπλο στα χέρια των εφοπλιστών, αντί να εξυπηρετεί τα νησιά και τους νησιώτες όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Η Δημοκρατική Αριστερά διαπιστώνει : 1) Την πλήρη αδυναμία της πολιτείας να εξασφαλίσει και στο τελευταίο νησί της επικράτειας ασφαλείς και αξιόπιστες συγκοινωνιακές συνδέσεις σε προσιτές τιμές, συνδέσεις που αποτελούν το απαραίτητο οξυγόνο για την επιβίωση των κατοίκων και των οικονομιών τους. 2) Την απαράδεκτη συμπεριφορά της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου και του αρμόδιου Υπουργείου προς τους κατοίκους της Λήμνου και του Άι-Στράτη που επιτρέπουν στο «πλοίο» Aqua Maria να ταξιδεύει με πρόβλημα και στη συνέχεια μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων να το αποσύρουν χωρίς αντικατάσταση. 3) Την πλήρη αδυναμία της Πολιτείας να ελέγξει ουσιαστικά τους παρόχους υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος, ενώ κατάργησε τη Ρυθμιστική Αρχή Θαλάσσιων Μεταφορών που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό. 4)
Την πλήρη αδυναμία της πολιτείας να σχεδιάσει την όποια μακροχρόνια βιώσιμη λύση για τις συνδέσεις αυτές και εξακολουθεί να επικαλείται παιδαριώδη επιχειρήματα. 
Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί  τον αρμόδιο Υπουργό να  αποσύρει  πάραυτα το Aqua Maria και να ζητήσει από την πλοιοκτήτρια ανάδοχη εταιρεία την αντικατάστασή του με άλλο σύγχρονο και αξιόπλοο.
Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την Κυβέρνηση: 1) Να οργανώσει ασφαλείς και αξιόπιστες συνδέσεις σε προσιτές τιμές για τα νησιά αξιοποιώντας το έργο των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Πειραιά και άλλων φορέων. 2) Να υλοποιήσει την πρόβλεψη της Συνθήκης της Λισαβόνας για την παροχή Υπηρεσιών Δημοσίου Συμφέροντος σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας τους. 3) Να συστήσει άμεσα το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής και το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί άμεσα Νησιωτική Πολιτική κατ’ επιταγή του Συντάγματος, που να καλύπτει ΟΛΑ τα νησιά της χώρας και να διεκδικηθεί η Ευρωπαϊκή Νησιωτική Πολιτική.