Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες της Τετάρτης, για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο φορτηγό πλοίο KIFANGONDO σημαίας Cook Islands, το οποίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του Πειραιά, με είκοσι τρία μέλη πληρώματος. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν πλωτό περιπολικό Λ.Σ.– ΕΛ. ΑΚΤ. καθώς επίσης και πλοιάριο Πυροσβεστικού Σώματος προς παροχή συνδρομής.  Από την μικρής εκτάσεως πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε με ιδία μέσα, δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε θαλάσσια ρύπανση. Από το Β’ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του Φ/Γ KIFANGONDO μέχρι προσκομίσεως Πιστοποιητικού Αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΥΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ Δ/Ξ AKTI A.

Απογευματινές ώρες της Τετάρτης, η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης, ενημερώθηκε για περιστατικό τραυματισμού δύο αλλοδαπών ναυτικών, κατά την διαδικασία πρόσδεσης του δεξαμενόπλοιου ΑΚΤΙ Α σημαίας Μάλτας, στο αγκυροβόλιο της Θεσσαλονίκης. Οι τραυματίες διεκομίσθησαν στη ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ Θεσσαλονίκης, για παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια εξήλθαν. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ANGELA

Πρωινές ώρες της Τρίτης ενημερώθηκε το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Ρίου, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ ANGELA Ν.Π. 9341, για βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή του. Το πλοίο βρισκόταν στο κύκλωμα δρομολογίων πορθμειακής γραμμής Ρίου – Αντίρριου, ενώ από την Λιμενική Αρχή Πάτρας απαγορεύτηκε η συνέχιση των δρομολογίων μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να προσκομισθεί βεβαιωτικό αξιοπλοΐας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

ΑΠΟ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ BLUE STAR ITHAKI ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΡΑΦΗΝΑ-ΑΝΔΡΟ-ΤΗΝΟ-ΜΥΚΟΝΟ

Μετά από 10 χρόνια στην εξυπηρέτηση της γραμμής Πειραιά - Σύρου - Τήνου - Μυκόνου, το Ε/Γ-Ο/Γ BLUE STAR ITHAKI από 1η Ιουνίου πηγαίνει να εξυπηρετήσει την γραμμή Ραφήνα – Άνδρο – Τήνο – Μύκονο, ενώ από 27 Ιουλίου θα εξυπηρετεί και την Σύρο. Αναλυτικότερα, το πλοίο θα αναχωρεί καθημερινά από Ραφήνα στις 08:15, για Άνδρο (09:50), Τήνο (11:15), Μύκονο (12:00). Από Μύκονο θα αναχωρεί στις 13:15, για Τήνο (13:45), Άνδρο (15:10)  και Ραφήνα (17:00). Κάθε Παρασκευή και Κυριακή το Ε/Γ-Ο/Γ BLUE STAR ITHAKI έχει προγραμματισμένη αναχώρηση από Ραφήνα στις 18:15 για Άνδρο (19:50) και επιστροφή από Άνδρο στις 20:10 για Ραφήνα (21:45). Το Blue Star Ithaki είναι το νεότερο και γρηγορότερο πλοίο της γραμμής και προβλέπεται να την αναβαθμίσει, αφού το δρομολόγιο για την Άνδρο θα πραγματοποιείται σε 1 ώρα και 35 λεπτά, για την Τήνο σε 3 ώρες και για την Μύκονο σε 3 ώρες και 45 λεπτά. Τέλος, από 27/07/2012 έως 02/09/2012 θα εκτελεί καθημερινά δρομολόγια (εκτός Σαββάτου) από Ραφήνα για Σύρο – Πάρο – Νάξο – Πάρο – Ραφήνα. Από 1 Ιουνίου 2012 σε αντικατάσταση του Ε/Γ-Ο/Γ BLUE STAR ITHAKI στη γραμμή Πειραιά - Σύρου - Τήνου - Μυκόνου θα δρομολογηθεί το Ε/Γ-Ο/Γ BLUE STAR NAXOS

Μερική Αναδημοσίευση
Πηγή: www.cyclades24.gr 
Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ Ε/Γ-Τ/Χ SEA JET 2

Η Λιμενική Αρχή Ραφήνας ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Τ/Χ SEA JET 2» Ν.Π.10571 ότι παρουσιάστηκε θραύση του συνδέσμου αντλιών τροφοδότησης πετρελαίου της Νο 4 προωστήριας κύριας μηχανής. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι αποκατάστασης της βλάβης, επιθεώρησής του και διαπίστωσης αξιοπλοΐας του, ενώ ενημερώθηκε σχετικά και ο Νηογνώμονας που το παρακολουθεί. Το πλοίο είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο σήμερα το πρωί από Ραφήνα για Τήνο – Μύκονο – Πάρο, οι επιβάτες του οποίου προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με το Ε/Γ-Ο/Γ SUPERFERRY ΙΙ Ν.Π.9939 και Ε/Γ-Ο/Γ PENELOPE A. Ν.Π.9906.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ MEGA JET

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Θήρας, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ MEGA JET Ν.Π. 11720, για περιστατικό τραυματισμού ενός 82χρονου αλλοδαπού επιβάτη, κατά την αποβίβασή του από το πλοίο. Ο τραυματίας διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας του νησιού  για την παροχή των  πρώτων βοηθειών και εξήλθε αυθημερόν. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θήρας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ Φ/Γ WILSON BLYTH

Η Λιμενική Αρχή Νέων Μουδανιών ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, για περιστατικό τραυματισμού 53χρονου αλλοδαπού ναυτικού, μέλος πληρώματος του φορτηγού πλοίου WILSON BLYTH σημαίας Μάλτας. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια εκτέλεσης εργασιών εκφόρτωσης εντός του λιμένα, ο ανωτέρω ναυτικός τραυματίστηκε στο χέρι. Ο 53χρονος διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου για νοσηλεία. Προανάκριση διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Νέων Μουδανιών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ Ρ/Κ ΠΗΓΑΣΟΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

Βραδινές ώρες της Τετάρτης, το  Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ενημερώθηκε ότι, το Ρ/Κ ΛΕΩΝ Ν.Π. 2759, με 5 άτομα πλήρωμα, κατά τη διαδικασία χειρισμών πρόσδεσής του στο λιμάνι Κερατσινίου, ήρθε σε επαφή, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, με το Ρ/Κ ΠΗΓΑΣΟΣ Ν.Π. 8563, το οποίο βρισκόταν παροπλισμένο στον προβλήτα μώλου Δ.Ε.Η., με αποτέλεσμα το τελευταίο να παρουσιάσει εισροή υδάτων και να βυθιστεί. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ για προληπτικούς λόγους τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα από την πλοιοκτήτρια εταιρεία η οποία πρόκειται να προβεί, σήμερα, στην ανέλκυση του Ρ/Κ ΠΗΓΑΣΟΣ. Από τη Λιμενική Αρχή Κερατσινίου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύθηκε ο απόπλους του Ρ/Κ ΛΕΩΝ.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ Ε/Γ-Τ/Χ FLYING CAT 4

Το απόγευμα της Τετάρτης 23/5/2012, λόγω υψηλού κυματισμού, αποκολλήθηκε πλήρως η δεξιά ράμπα επιβίβασης του Ε/Γ-Τ/Χ FLYING CAT 4 Ν.Π. 10659 κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι Αθηνιού Θήρας. Άμεσα στο σημείο μετέβη Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων το οποίο διαπίστωσε ότι είχε προκληθεί ρήγμα στη γάστρα του πλοίου διαστάσεων 50 εκατοστών επί 5 εκατοστών καθώς και μικρές στρεβλώσεις στο κατάστρωμα αυτού. Από το Λιμεναρχείο Θήρας απαγορεύθηκε ο απόπλους του FLYING CAT 4 με ώρα αναχώρησης 19:00 για Ηράκλειο ενώ οι 428 επιβάτες που ανέμεναν προς επιβίβαση θα προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΛΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Ε/Γ-Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου ξεκινάει σήμερα δρομολόγια για το βορειοανατολικό Αιγαίο. Αναλυτικότερα, το πλοίο έχει προγραμματισμένη αναχώρηση για σήμερα Τετάρτη 23/5 στις 20:00 από Λαύριο για Ψαρά - Άγιο Ευστράτιο - Λήμνο και Καβάλα. Την Πέμπτη 24/5 θα αναχωρήσει από Καβάλα στις 16:00 για Λήμνο - Άγιο Ευστράτιο - Ψαρά και Λαύριο. Να υπενθυμίσουμε πως το επιβατηγό - οχηματαγωγό της Nel Lines έμεινε ένα μήνα εκτός δρομολογίων καθώς είχε παρουσιάσει βλάβη στην δεξιά κύρια μηχανή την Κυριακή 22/4/2012 και ενώ έπλεε εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από Λαύριο προς Άγιο Ευστράτιο – Λήμνο και Καβάλα.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ II ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΟΘΩΝΩΝ

Ο Λιμενικός Σταθμός Οθωνών ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες της Τρίτης, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ ΙΙ Ν.Κ. 33, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Κέρκυρα προς Διαπόντια Νησιά και επιστροφή στη Κέρκυρα, για αδυναμία προσέγγισης στο λιμάνι των Οθωνών λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Στο λιμάνι των Οθωνών δεν ανέμενε κανείς προς επιβίβαση ενώ οι 5 επιβάτες προς αποβίβαση θα προωθηθούν στον προορισμό τους με επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΥΜΟΥΛΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Φ/Γ EROL SENKAYA

Σε εξέλιξη είναι η ρυμούλκηση από το Ρ/Κ – Ν/Γ ΕΚΤΩΡ του ημιβυθισμένου Φ/Γ EROL SENKAYA σημαίας Τουρκίας, προκειμένου απομακρυνθεί από τις ελληνικές παράκτιες περιοχές. Η επιχείρηση παρακολουθείται από ΕΚΣΕΔ-ΚΕΠΙΧ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει προσπάθεια εντοπισμού προς ανάσυρση των τριών αγνοουμένων Τούρκων ναυτικών. Δεν έχει παρατηρηθεί ρύπανση μέχρι στιγμής, ενώ τα έξη διασωθέντα μέλη του πληρώματος έχουν επαναπατριστεί. Η σορός του 45χρονου πλοιάρχου του Φ/Γ EROL SENKAYA, η οποία είχε ανασυρθεί την 19/05/2012 από προσωπικό της Μ.Υ.Α./Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.  από το ανωτέρω πλοίο, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου για  διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ AQUA JEWEL ΣΤΗ ΚΑΒΑΛΑ 22/5/2012

Απογευματινές ώρες της Τρίτη 22/05/2012 κατά την διαδικασία απόπλου του πλοίου της Nel Lines, Ε/Γ-Ο/Γ AQUA JEWEL, από τον λιμένα Καβάλας, εκτελώντας το προγραμματισμένο δρομολόγιο για Λήμνο – Αγ. Ευστράτιο – Ψαρά – Λαύριο με 40 επιβάτες, λόγω των ισχυρών ανέμων προσέκρουσε με την αριστερή πλευρά του στο νότιο κρηπίδωμα του λιμένα και ακολούθως στο Φ/Γ – Κλαπέ ΜΑΡΙΑ Ι Ν.Π. 1791 που ήταν πλαγιοδετημένο στο Ρ/Κ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν.Π. 6236. Ο πλοίαρχος ακινητοποίησε το πλοίο έξωθεν του λιμένα προς εκτίμηση της κατάστασης και σε συνεννόηση με την Λιμενική Αρχή Καβάλας, επέστρεψε και προσέδεσε με ασφάλεια στο λιμάνι. Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν στο μεν AQUA JEWEL εκδορές – βαθουλώματα στην αριστερή πλευρά του στο ύψος της ίσαλου γραμμής με δύο μικρά ρήγματα περί τα είκοσι εκατοστά πάνω από την ίσαλο, ρήγμα μήκους ενός μέτρου με στράβωμα ενός νομέλ στην αριστερή μάσκα στο ύψος του δαπέδου του γκαράζ και βαθουλώματα – εκδορές στην αριστερή πλευρά στο ίδιο ύψος περί τα είκοσι μέτρα από την πρύμνη. Στο πλοίο δόθηκε απαγόρευση απόπλου μέχρι αποκατάστασης της ζημιάς. Στο ΜΑΡΙΑ Ι προκλήθηκε αποκόλληση λαμαρίνας – καταστρώματος περί τα 70Χ70 εκατοστά, βαθούλωμα με ρήγμα μήκους περίπου τριάντα εκατοστών στην αριστερή πρυμναία πλευρά και στο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ βαθουλώματα στην δεξιά πρυμναία πλευρά του ζωναριού με ρήγμα περί τα είκοσι εκατοστά. Σε κανένα από τα πλοία δεν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων και ρύπανση της θάλασσας , ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός επιβατών – πληρώματος. Οι επιβάτες του Ε/Γ-Ο/Γ AQUA JEWEL θα εξυπηρετηθούν με μέριμνα της εταιρείας. Για περαιτέρω ενημέρωση οι επιβάτες των ανωτέρω δρομολογίων μπορούν να επικοινωνήσουν με την Nel Lines στο τηλέφωνο 210 4115015 ή με τα κατά τόπους κεντρικά λιμενικά πρακτορεία της.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΝΕΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Το Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ MASTER JET της κοινοπραξίας ταχυπλόων Sea Jets αναμένεται σήμερα να ολοκληρώσει το δεξαμενισμό του στα ναυπηγεία της Χαλκίδας, ενώ τη Τετάρτη 23/5 θα επιστρέψει στο μώλο ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Σε ότι αφορά τη γραμμή που θα εξυπηρετεί, οι προθέσεις της εταιρείας είναι το ταχύπλοο να δρομολογηθεί από το λιμάνι του Πειραιά για τη Σαντορίνη με ενδιάμεσες προσεγγίσεις σε Μήλο, Φολέγανδρο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και προσέγγιση σε κάποιο ακόμα λιμάνι.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ MEGA JET

Τη Τετάρτη 23 Μαΐου αρχίζει δρομολόγια το Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ MEGA JET, της κοινοπραξίας ταχυπλόων Sea Jets, το οποίο θα συνδέει τη Κρήτη με τη Σαντορίνη σε 2 ώρες και 15 λεπτά. Αναλυτικότερα, κάθε Δευτέρα - Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή και Κυριακή, θα αναχωρεί από Ηράκλειο στις 8:30 το πρωί με τελικό προορισμό τη Σαντορίνη, ενώ από Σαντορίνη θα αναχωρεί στις 18:15. Κάθε Τρίτη και Σάββατο θα πραγματοποιεί ημερήσια κρουαζιέρα από Ρέθυμνο για Σαντορίνη. Για περαιτέρω ενημέρωση οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Sea Jets στα τηλέφωνα 210 4121001 & 901 ή με τα κατά τόπους κεντρικά λιμενικά πρακτορεία της.
UPDATE: Το Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ MEGA JET αναμένεται να αναχωρήσει μεσημβρινές ώρες σήμερα από το μώλο ΔΕΗ στο Κερατσίνι για Σαντορίνη, από όπου θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο για το Ρέθυμνο.  
Διαβάστε Περισσότερα »

ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ Ε/Γ-Ο/Γ ΣΤΥΡΑ ΝΤΑΪΜΟΝΤ

Απογευματινές ώρες της Κυριακής, η Λιμενική Αρχή Ραφήνας, ενημερώθηκε από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ ΣΤΥΡΑ ΝΤΑΪΜΟΝΤ Ν.Π.11835, ότι κατά την έναρξη προσγειάλωσης στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας διαπιστώθηκε δυσκολία ανταπόκρισης χειρισμών πηδαλιουχίας. Μετά την πρόσδεση και την ασφαλή αποβίβαση των 108 επιβατών, ακολούθησε επιθεώρηση του σκάφους από ιδιώτη δύτη, ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε το  δεξί πηδάλιο στη θέση του. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη, ενώ τα υπόλοιπα προγραμματισμένα δρομολόγια εκτελέστηκαν από το Ε/Γ-Ο/Γ-ΔΡ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΕΛΕΝΗ Ν.Π. 10858.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

ΝΕΚΡΟΣ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ Φ/Γ EROL SENKAYA

Νεκρός εντοπίστηκε ένας από τους τέσσερις αγνοούμενους ναυαγούς του Φ/Γ EROL SENKAYA, που ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης λόγω μετατόπισης φορτίου. Η σορός βρέθηκε στη γέφυρα του σκάφους από βατραχανθρώπους του λιμενικού και ανήκει στον 45χρονο πλοίαρχο. Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι επρόκειτο για τον λιπαντή. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αγνοουμένων μελών του πληρώματος (ύπαρχος, ναύτης, λιπαντής) του Φ/Γ EROL SENKAYA σημαίας Τουρκίας, έχουν μέχρι στιγμής αρνητικά αποτελέσματα. Οι έρευνες συνεχίστηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας με το Ναυαγοσωστικό σκάφος 516 της Λιμενικής Αρχής Κατακόλου, ενώ έχουν ενταθεί από αέρος και από θαλάσσης με το πρώτο φως της ημέρας. Στο πλοίο, που φόρτωσε 2.200 τόνους πυρηνόξυλο-ελαιοπυρήνα την Παρασκευή το βράδυ από τη Ζάκυνθο, επέβαιναν άλλα έξι άτομα, τα οποία διασώθηκαν από δυνάμεις του λιμενικού. Σύμφωνα με μαρτυρίες τους, η ανατροπή του σκάφους ήταν ακαριαία. Τέλος, το πλοίο περιέχει 11 τόνους πετρέλαιο και η περιοχή απειλείται με οικολογική καταστροφή.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Φ/Γ EROL SENKAYA

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι το Φ/Γ EROL SENKAYA σημαίας Τουρκίας, με πλήρωμα δέκα αλλοδαπούς Τουρκικής υπηκοότητας, ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης, πιθανόν λόγω μετατόπισης φορτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής. Το Φορτηγό πλοίο είχε αποπλεύσει χθες το βράδυ από το λιμένα Ζακύνθου έμφορτο με 2.200 τόνους  χύμα πυρηνόξυλο – ελαιοπυρήνα με προορισμό την Τουρκία. Στην περιοχή κατέπλευσε άμεσα προς παροχή συνδρομής πλωτό Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης περισυνέλεξε τα έξι από τα δέκα μέλη του πληρώματος, ενώ διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό  των υπολοίπων τεσσάρων, από πέντε πλωτά Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο Λ.Σ., ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος του FRONTEX, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, κλιμάκιο αποτελούμενο από έξι άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και έξι παραπλέοντα σκάφη. Τα έξι μέλη του πληρώματος που περισυνελέγησαν διακομίστηκαν για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και είναι καλά στην υγεία τους. Αγνοούνται ο Πλοίαρχος, ο Ύπαρχος, ένας ναύτης και ένας λιπαντής. Από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου διενεργείται προανάκριση, ενώ από την ανατροπή του EROL SENKAYA δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής θαλάσσια ρύπανση. Πρόκειται για το δεύτερο ναυάγιο φορτηγού πλοίου το τελευταίο τρίμηνο κοντά στη Ζάκυνθο, με φορτίο ελαιοπυρήνα, το οποίο μετατοπίζεται εύκολα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επανέλθει.
UPDATE: Νεκρός εντοπίστηκε ένας από τους τέσσερις αγνοούμενους ναυαγούς του τουρκικού φορτηγού πλοίου. Η σορός βρέθηκε στη γέφυρα του σκάφους από βατραχανθρώπους του λιμενικού και ανήκει στον 45χρονο πλοίαρχο. Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι επρόκειτο για τον λιπαντή. Συνεχίζουν να αγνοούνται ο λιπαντής 47 ετών, ο ύπαρχος επίσης 47 ετών και ένας ναύτης 51 ετών.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΤΩΣΗ ΕΠΙΒΑΤΗ ΤΟΥ Ε/Γ-Τ/Χ FLYING CAT 5 ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Βραδινές ώρες της Παρασκευής και μετά την πρόσδεση του Ε/Γ-Τ/Χ FLYING CAT 5 Ν.Π.11350 στο λιμένα Αγνώντα Σκοπέλου, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Άγιο Κωνσταντίνο για Σκιάθο – Γλώσσα – Σκόπελο – Αλόννησο, 59χρονος αλλοδαπός επιβάτης που είχε αποβιβαστεί με ασφάλεια, στην προσπάθειά του να βοηθήσει φίλο του συνεπιβάτη στη μεταφορά των αποσκευών έπεσε από το κρηπίδωμα στη θάλασσα. Άμεσα δόθηκε εντολή στον Πλοίαρχο του FLYING CAT 5 για παύση λειτουργίας των κύριων μηχανών και ο 59χρονος διεσώθη από τη θάλασσα με τη συνδρομή πληρώματος του πλοίου. Στη συνέχεια διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας της Σκοπέλου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Προανάκριση διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Σκοπέλου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α. ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής παρουσιάσθηκε βλάβη στο Νο1 χειριστήριο πηδαλίου (PILOT) της γέφυρας του Ε/Γ – Ο/Γ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α. Ν.Π. 9906, ενώ το πλοίο κατέπλεε εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από Μύκονο - Τήνο στο λιμένα Άνδρου (Γαύριο), με 115 επιβάτες. Το πλοίο προσέδεσε με ασφάλεια στο λιμάνι και από την τοπική Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να προσκομιστεί βεβαιωτικό διατήρησης κλάσης από το Νηογνώμονα που το παρακολουθεί. Οι επιβάτες του προγραμματισμένου δρομολογίου για το λιμένα Ραφήνας, προωθήθηκαν με το Ε/Γ-Ο/Γ SUPERFERRY II Ν.Π. 9939, το οποίο εκτελούσε το ίδιο δρομολόγιο.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ Ε/Γ-Υ/Γ FLYING DOLPHIN XIX

Μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής ενημερώθηκε το 8ο Λιμενικό Φυλάκιο Αργοσαρωνικού για μηχανική βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή του Ε/Γ-Υ/Γ FLYING DOLPHIN XIX Ν.Π.9523 και ενώ εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Αίγινα – Αγκίστρι για Πειραιά. Το εν λόγω πλοίο κατέπλευσε στο λιμένα του Πειραιά, αποβιβάζοντας ασφαλώς τους 50 επιβάτες και το πλήρωμα. Από το 8ο Λιμενικό Φυλάκιο του Α΄ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά απαγορεύτηκε ο απόπλους του FLYING DOLPHIN μέχρι αποκατάστασης της βλάβης του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗ ΣΤΟ Ε/Γ-Δ/Ρ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Η Λιμενική Αρχή Σαλαμίνας ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ–Δ/Ρ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν.Π.8681 ότι κατά τον κατάπλου του στα Παλούκια Σαλαμίνας προερχόμενο από το Πέραμα, βρέθηκε εντός του πλοίου λιπόθυμος άνδρας, ηλικίας περίπου 50 ετών. Άμεσα μετέβη στο σημείο προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής και ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ, με το οποίο διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο νεκροτομείο Αναστάσεως Πειραιά για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και τοξικολογικής εξέτασης. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σαλαμίνας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ Κ/Ζ ZENITH

Η Λιμενική Αρχή Κω ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ότι 48χρονος αλλοδαπός, μέλος πληρώματος του Κ/Ζ ZENITH  σημαίας Μάλτας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου Άγιος Φωκάς, έχρηζε άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Άμεσα στο σημείο έσπευσε πλωτό περιπολικό Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο παρέλαβε τον ασθενή και τον μετέφερε στο λιμάνι, απ’ όπου και διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα στο τοπικό Γενικό Νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΛΠ ΓΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς αποφάσισε τη διενέργεια ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση και απομάκρυνση από το λιμάνι του Πειραιά δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ JET FERRY 1 συμφερόντων της εταιρείας G.A Ferries του Γεράσιμου Αγούδημου, με τιμή εκποίησης να αρχίζει από τα 4.493.440 ευρώ και το Ε/Γ-Ο/Γ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ συμφερόντων της ΣΑΟΣ του Φώτη Μανούση, με τιμή εκποίησης να αρχίζει από τα 531.520 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε πως το 2011 ανατέθηκε στην εταιρεία GENOA TECHNICAL BUR, μετά από διαγωνισμό, το έργο εκτίμησης για απομάκρυνση 50 ανενεργών πλοίων και πλωτών ναυπηγημάτων, που βρίσκονται εντός των λιμενικών εγκαταστάσεων του ΟΛΠ ΑΕ, στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΕΖΟΝ

Κατασχέσεις, αγορές πλοίων, παραλαβές νεότευκτων αλλά και δρομολόγηση πλοίων από ελληνικές και ξένες εταιρείες περιλαμβάνει το «μενού» για το φετινό καλοκαίρι.

Ξεκινώντας από τις παραλαβές νεότευκτων, το επόμενο διάστημα αναμένεται η Blue Star Ferries να παραλάβει από τα Κορεάτικα ναυπηγεία DSME, το αδερφό του «Blue Star Delos», το «Blue Star Patmos».

Το νέο πλοίο θα έχει ελαφρώς διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά από το αδερφό του καθώς θα έχει περισσότερες καμπίνες για νυχτερινούς πλόες, και αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις ακτοπλοϊκές γραμμές του Αιγαίου.

Όμως, οι συγκυρίες κάτω από τις οποίες έρχεται το καράβι είναι πολύ δύσκολες καθώς το μεταφορικό έργο έχει μειωθεί από 10% έως και 20% σε μερικές γραμμές και ταυτόχρονα το κόστος των καυσίμων έχει εκτιναχθεί και οι τράπεζες έχουν κόψει τις χρηματοδοτήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένα νεότευκτο συμβατικό πλοίο πρέπει να έχει πληρότητα 50% για να καλύψειμόνο το κόστος των καυσίμων. Αίνιγμα, ωστόσο παραμένει η γραμμή που θα δρομολογηθεί το πλοίο και ποιες αλλαγές θα επιφέρει στα δρομολόγια των υπολοίπων πλοίων.

Παράλληλα με τις παραλαβές έχουμε και τις δρομολογήσεις πλοίων από ξένες εταιρείες σε ελληνικά λιμάνια.

Η μεγάλη τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία, TurYol, θα δραστηριοποιηθεί φέτος στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου με το Αϊβαλί με το πλοίο «Midili», το οποίο μετονομάστηκε σε «Lesvos». Μαζί με αυτό θα δρομολογηθούν και τα πλοία της εταιρείας «Kaptan Sevket» και «Enabircan».

Η δεύτερη ξένη εταιρεία είναι ο όμιλος GRIMALDI, μητρική εταιρεία, πλέον, της ΜΙΝΟΑΝ LINES. Ο όμιλος ρίχνει στη μάχη της Αδριατικής 2 σύγχρονα πλοία με τα σινιάλα της GRIMALDI LINES.  Ο λόγος για τα «Sorrento» και «Eurocargo Ravenna»

To πρώτο πλοίο είναι ναυπήγησης 2003 και θα δρομολογηθεί στη γραμμή Ελλάδας –Ιταλίας, μεταξύ Μπρίντιζι -Ηγουμενίτσας -Πάτρας, η οποία θα εξυπηρετεί εμπορευματικές μεταφορές και επιβάτες, ενώ κατά τη θερινή περίοδο, η νέα αυτή γραμμή θα συνδέει επιπλέον και το νησί της Κέρκυρας, σε εβδομαδιαία βάση.

Το δεύτερο πλοίο είναι το νεότευκτο Ο/Γ«Eurocargo Ravenna», το οποίο θα εγκαινιάσει τη νέα γραμμή Κόρινθο –Πάτρα –Κατάνια –Γένοβα. Το πλοίο θα εκτελεί ένα δρομολόγιο εβδομαδιαίως με επιστροφή. Παράλληλα, οι Μινωικές γραμμές ενισχύουν τη παρουσία τους στη γραμμή της Αγκώνας με τρίτο πλοίο, το «Europa Pallas».

Από την άλλη πλευρά, στην Αδριατική έκαναν την εμφάνιση τους και οι κατασχέσεις. Ο λόγος για τα δύο αδερφά πλοία, που διαχειριζόταν η VENTOURIS FERRIES, τα «Olympus» και «Αqua Hercules», τα οποία ταξίδευαν με τα σινιάλα της ΝΕΛ σε γραμμές Ελλάδας –Ν. Ιταλίας.

Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Μπάρι λόγω οικονομικών υποχρεώσεων σε λιμενικές αρχές και όχι μόνο. Αναμένεται η κατάσχεση και άλλου πλοίου της Αδριατικής τις επόμενες μέρες άλλης ελληνικής εταιρείας, αποδυναμώνοντας ακόμη  περισσότερο την ελληνική παρουσία στην Αδριατική.

Τη δρομολόγηση πλοίων και από ελληνικές εταιρείες θα δούμε το φετινό καλοκαίρι. Ήδη αυτή τη περίοδο ετοιμάζονται τα Ε/Γ –Ο/Γ «Ζάκυνθος 1», της ΑΝΕΖ και «Παναγία Σκαδένη», της ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ Ν.Ε.

Το πρώτο πλοίο ύστερα από 5 χρόνια αδράνειας επαναδρομολογείται στα Επτάνησα, ενώ το δεύτερο θα εξυπηρετήσει γραμμές των Δωδεκανήσων αλλά και σύνδεση με τη Τουρκία. Επιπρόσθετα, αυτές τις μέρες έρχεται από τη μακρινή Κορέα και έκτο πλοίο για να δρομολογηθεί με τη σειρά του και αυτό στα Επτάνησα.

Τέλος, τη παράσταση έκλεψε η Sea Jets, η οποία ύστερα από δικαστική διαμάχη κέρδισε το ε/γ –ο/γ ταχύπλοο «Master Jet», πρώην «Snaefell», ενώ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας φαίνεται να ολοκλήρωσε την αγορά ενός ακόμη πλοίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ε/γ –ο/γ ταχύπλοο «Scorpio», ναυπήγησης 1999 στα ιταλικά ναυπηγεία FINCANTIERI.

Tο πλοίο έχει μήκος 145 μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητα έως 40 κόμβους, ενώ έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 1.800 επιβάτες και 460 ι.χ. Το πλοίο θα δρομολογηθεί σε 12μηνη βάση ως συμβατικό Ε/Γ –Ο/Γ, εξυπηρετώντας κάποια γραμμή του Αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
ΠΗΓΗ: www.theseanation.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΤΟΥ Φ/Γ PARNASSOS II ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ

Η Λιμενική Αρχή Ιτέας ενημερώθηκε πρωινές ώρες της Τρίτης, για περιστατικό προσάραξης, σε αβαθή, του φορτηγού πλοίου PARNASSOS II Ν.Π.12013, πλησίον ιδιωτικής εγκατάστασης στο βόρειο τμήμα του Όρμου Καμιώτισσα. Το εν λόγω πλοίο είχε καταπλεύσει και προσδέσει ασφαλώς, στη γέφυρα φόρτωσης ΒΟΞΙΤΩΝ, όταν λόγω μηχανολογικής βλάβης λύθηκε, με αποτέλεσμα την προσάραξή του. Το ανωτέρω πλοίο αποκολλήθηκε και ρυμουλκήθηκε από το Ρ/Κ ΗΡΑΚΛΗΣ Ν.Π. 8679, σε ασφαλές αγκυροβόλιο εντός Όρμου Ιτέας. Από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, δεν διαπιστώθηκε εισροή υδάτων ενώ δεν δηλώθηκε τραυματισμός. Από το Υπολιμεναρχείο Ιτέας που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύθηκε ο απόπλους του εν λόγω φορτηγού πλοίου μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΤΗΝΟ ΜΕ ΤΟ Ε/Γ - Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ

Η Hellenic Seaways διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος 2 ημερήσιες εκδρομές με το Ε/Γ-Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ από Μυτιλήνη και Χίο για την Τήνο στις 2 & 16 Ιουνίου 2012 και μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε μαζί για άλλη μια φορά πάντα με χαμόγελο, άνεση και άριστη εξυπηρέτηση. Αναλυτικότερα, τα δρομολόγια του ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ Σάββατο 2 & 16 Ιουνίου και οι τιμές των εισιτηρίων μετά επιστροφής διαμορφώνονται ως εξής: Για κρατήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στον ταξιδιωτικό σας πράκτορα ή στην Hellenic Seaways, Άστιγγος 6, Πλατεία Καραϊσκάκη, Πειραιάς, τηλ 210-4199000, www.hsw.gr.  Κεντρικό Πρακτορείο Hellenic Seaways στη Μυτιλήνη: Dimakis Tours, τηλ: 22510-20716 & 22510-27865. 
Κεντρικό Πρακτορείο Hellenic Seaways στη Χίο: Michalakis Travel, τηλ: 22710-22034, & 22710-40070.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΑΜΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ FLYING DOLPHIN

Η Κοινοπραξία Ιπτάμενων Δελφινιών Αιγαίου θα συνδέει από σήμερα Τρίτη 15/5/2012 τη Σάμο με τα Δωδεκάνησα με το F/D ERATO. Αναλυτικότερα, κάθε Τρίτη - Τετάρτη - Παρασκευή και Κυριακή το πλοίο θα αναχωρεί στις 8:00 από το Πυθαγόρειο της Σάμου για Πάτμο - Λειψούς - Λέρο - Κάλυμνο, με τελικό προορισμό τη Κω στις 11:50. Από το νησί της Κω θα αναχωρεί στις 14:30 για Κάλυμνο - Λέρο - Λειψούς - Πάτμο, με τελικό προορισμό το Πυθαγόρειο της Σάμου στις 18:00. Κάθε Παρασκευή και Κυριακή το F/D ERATO θα προσεγγίζει και το Αγαθονήσι. Τέλος, από 17/6 το υδροπτέρυγο της Aegean Flying Dolphins θα εκτελεί καθημερινά δρομολόγια.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ Ε/Γ - Υ/Γ ILIDA II

Μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ - Υ/Γ ILIDA II Ν.Κ.43, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Κέρκυρα προς Παξούς ότι επιστρέφει στην Κέρκυρα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το πλοίο μετέφερε 101 επιβάτες και κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ Κ/Ζ NORWEGIAN JADE

Η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες, ότι 50χρονος αλλοδαπός μέλος πληρώματος του Κ/Ζ NORWEGIAN JADE σημαίας Μπαχάμες έχρηζε νοσοκομειακής περίθαλψης και διεκομίσθη στη Γενική Κλινική Κέρκυρας Α.ΜΑΣΤΟΡΑΣ, όπου παραμένει για νοσηλεία. Το NORWEGIAN JADE είχε καταπλεύσει πρωινές ώρες της Δευτέρας στο λιμάνι της Κέρκυρας και επόμενος προορισμός είναι το λιμάνι της Σαντορίνης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

NEL LINES: ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΑ RO/RO OLYMPUS & AQUA HERCULES ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ

Δύο φορτηγά - οχηματαγωγά πλοία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, τα RO/RO OLYMPUS και RO/RO AQUA HERCULES, κρατούνται από τις αρχές στο Μπάρι της Ιταλίας, λόγω οφειλών σε καύσιμα. Ως εκ τούτου, από τις 9/5 έως και σήμερα δεν έχουν πραγματοποιήσει κανένα δρομολόγιο, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα λυθεί το ζήτημα. Να σημειώσουμε πως τα πλοία τα έχει ναυλώσει από τρίτους η Nel Lines και τα έχει δρομολογήσει από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα και Μπάρι.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η ΥΦΕΣΗ "ΒΥΘΙΖΕΙ" ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

Όλο και πιο πολύ βυθίζονται στην κρίση οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στην επιβατική και μεταφορική κίνηση, τόσο στις γραμμές του Αιγαίου όσο και της Αδριατικής. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι απογοητευτικά. Η επιβατική κίνηση στις βασικές γραμμές του Αιγαίου (από Πειραιά για Κυκλάδες, Κρήτη, Ικαρία, Σάμο, Μυτιλήνη) έχει μειωθεί κατά 25% το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου του 2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης σε ό,τι αφορά τα Ι.Χ. η κίνηση έχει μειωθεί κατά 30% περίπου, ενώ στα φορτηγά η πτώση της κίνησης είναι στα επίπεδα του 11%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Αδριατική, όπου η κίνηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 26,28% στους επιβάτες, κατά 26,04% στα Ι.Χ., και 17,03% στα φορτηγά. Πέραν της μείωσης της κίνησης, αρνητικά επιδρά στα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών και το αυξημένο κόστος καυσίμων, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την πτώση των τιμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Επισημαίνεται ότι, μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, οι τέσσερις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ακτοπλοϊκές εταιρείες (ΑΝΕΚ, Attica Group, Minoan Lines και Nel Lines) έγραψαν συνολικές ζημιές άνω των 425 εκατ. ευρώ, σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και του αυξημένου κόστους καυσίμων.

Προβλήματα ρευστότητας

Την περίοδο αυτή, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας, ενώ «έσκασαν» και τα πρώτα προβλήματα «κράτησης» πλοίων λόγω οφειλών. Ήδη δύο πλοία που απασχολεί η Nel Lines, τα «Olympus» και «Aqua Hercules», κρατούνται από τις αρχές στο Μπάρι της Ιταλίας, λόγω οφειλών σε καύσιμα. Σημειώνεται ότι τα πλοία τα έχει ναυλώσει από τρίτους η Nel Lines και τα έχει δρομολογήσει στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Μερική Αναδημοσίευση
Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΓΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΙΣΜΟ ΤΟ Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ MASTER JET

Το Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ MASTER JET της κοινοπραξίας ταχυπλόων Sea Jets, αναμένεται εντός της ημέρας να αναχωρήσει ρυμουλκούμενο για τη Χαλκίδα προκειμένου να εκτελέσει τον ετήσιο δεξαμενισμό του και να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης. Σε ότι αφορά τη γραμμή που θα εξυπηρετεί, η εταιρεία είχε αιτηθεί τον Ιούλιο του 2011 στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την ετήσια δρομολόγησή του από Πειραιά για Μήλο - Φολέγανδρο - Θήρα - Νάξο - Κουφονήσι - Αμοργό και Πειραιά - Σέριφο - Σίφνο - Ίο - Θήρα. Ωστόσο, στη συνεδρίαση του επόμενου Σ.Α.Σ το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί η γνωμοδότηση για τη γραμμή την οποία θα εξυπηρετεί το ταχύπλοο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Έναρξη δρομολογίων από αύριο Κυριακή 13/5/2012 του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ της Ventouris Sea Lines στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων. Το πλοίο θα αναχωρήσει από Πειραιά στις 7:25 για Μήλο (αφ 13:40 - αν 14:00) - Σίφνο (αφ 15:25 - αν 15:40) - Σέριφο (αφ 16:30 - αν 16:40) - Κύθνο (αφ 18:05 - αν 18:15), με τελικό προορισμό το Πειραιά στις 21:20. Το πλοίο είχε βγει εκτός εκτός δρομολογίων από τις 23/4/2012 προκειμένου να πραγματοποιήσει την ετήσια ακινησία του.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ Ε/Γ - Ο/Γ BLUE STAR 1

Έναρξη δρομολογίων από σήμερα 12/5/2012 του Ε/Γ-Ο/Γ BLUE STAR 1 στη γραμμή Πειραιάς - Ηράκλειο με αναχώρηση από Πειραιά στις 21:30. Το πλοίο κλήθηκε στη γραμμή να αντικαταστήσει το Ε/Γ-Ο/Γ SUPERFAST XII προκειμένου αυτό να πραγματοποιήσει τον ετήσιο δεξαμενισμό του στην Ερμούπολη της Σύρου. Στη γραμμή του Ηρακλείου θα παραμείνει το BLUE STAR 1 έως τις 3/6/2012, όπου αναμένεται να επιστρέψει το SUPERFAST XII.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΛΛΑΣ

Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες, το 8ο Λιμενικό Φυλάκιο του Ά Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΛΛΑΣ Ν.Π. 8129, ότι κατά τη διάρκεια του πλου από Αγκίστρι για Πειραιά, εκτελώντας το προγραμματισμένο δρομολόγιο Αίγινα - Αγκίστρι - Πειραιά, παρατηρήθηκε βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα της αριστερής κύριας μηχανής. Το πλοίο κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμάνι του Πειραιά, αποβιβάζοντας επιβάτες και οχήματα, ενώ οι επιβάτες που ανέμεναν να επιβιβασθούν επί του πλοίου προωθήθηκαν στον προορισμό τους με επόμενα δρομολόγια πλοίων της γραμμής. Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΛΛΑΣ Ν.Π. 8129.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗΣ

Βραδινές ώρες χθες στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας διαπίστωσαν υπερφόρτωση του Ε/Γ-Ο/Γ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ν.Χίου 362 κατά τον έλεγχο απόπλου του από το λιμάνι. Άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία εκφόρτωσης φορτηγών οχημάτων προς αποκατάσταση του βυθίσματος του πλοίου. Μετά από εκφόρτωση οκτώ φορτηγών αποκαταστάθηκε η φόρτωση στα προβλεπόμενα από τη γραμμή φόρτωσης βυθίσματα και το ΜΥΤΙΛΗΝΗ απέπλευσε στις 21:46 προς εκτέλεση του προγραμματισμένου του δρομολογίου προς Λήμνο – Μυτιλήνη – Χίο – Βαθύ, με 217 επιβάτες. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, που διενεργεί την προανάκριση, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.  
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Πειρατές κατέλαβαν στις 11:15 UTC το Ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο M/T SMYRNI με σημαία Λιβερίας της εταιρείας Dynacom Tankers Management LTD. Η επίθεση σημειώθηκε 300 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ομάν, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πλοίο κατευθύνεται προς τη Σομαλία. Το M/T SMYRNI, στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες ναυτικοί, είχε αποπλεύσει από την Τουρκία, μεταφέροντας 135.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου. Από τις 11:15 UTC όπου εκδηλώθηκε η πειρατεία, έχει χαθεί κάθε επικοινωνία με το πλοίο.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΑΠΟ ΤΗ SEA JETS

Σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης επιβατηγών - οχηματαγωγών - ταχύπλοων σύγχρονης τεχνολογίας στην Ελλάδα, εξελίσσεται η Sea Jets μετά την προσθήκη στο στόλο της ενός υπερταχύπλοου σκάφους τύπου monohull από την Tirrenia di Navigazione. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ SCORPIO Ιταλικής ναυπηγήσεως του 1999, το οποίο έχει μήκος 145 μέτρα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 40 Knots, ενώ έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει με ασφάλεια και άνεση  στα Ελληνικά νησιά 1.784 επιβάτες και 460 ιδιωτικής χρήσης οχήματα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dailypress24, η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί, ενώ το υπερταχύπλοο αναμένεται να δέσει σήμερα ρυμουλκούμενο στα ναυπηγεία Λάμδα, στην περιοχή της Ελευσίνας. Να υπενθυμίσουμε πως μόλις πριν από λίγες μέρες η Sea Jets ολοκλήρωσε την αγορά ενός ακόμη πλοίου, του Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ SNAEFELL. Με τις προσθήκες αυτές ο στόλος της εταιρείας αριθμεί συνολικά 6 πλοία, εκ των οποίων 4 επιβατηγά - οχηματαγωγά - ταχύπλοα, τα SCORPIO, MEGA JET, COSMOS JET, SNAEFELL και 2 επιβατηγά - ταχύπλοα, τα SUPER JET και SEA JET 2. 
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ Δ/Ξ JET X

Η Λιμενική Αρχή Περάματος ενημερώθηκε, το μεσημέρι της Πέμπτης, από τον Πλοίαρχο του Δ/Ξ JET X Ν.Π. 10872, για περιστατικό τραυματισμού 47χρονου Έλληνα ναυτικού, μέλος του πληρώματος. Συγκεκριμένα, πρωινές ώρες της Πέμπτης, κατά την διαδικασία πρόσδεσης του δεξαμενόπλοιου στο λιμένα εγκατάστασης ELPETROL στο Πέραμα, τραυματίστηκε ο ανωτέρω ναυτικός ύστερα από πτώση του στο κατάστρωμα του πλοίου. Ο 47χρονος μεταφέρθηκε στα εξωτερικά ιατρεία της εταιρείας INTERAMERICAN. Προανάκριση διενεργείται από το Ζ’ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ Φ/Γ CALYPSO I

Η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από τον πράκτορα του Φ/Γ CALYPSO I Ν.Π. 11690, για περιστατικό τραυματισμού 54χρονου Έλληνα ναυτικού, μέλος του πληρώματος. Συγκεκριμένα κατά την διαδικασία πρόσδεσης του φορτηγού πλοίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προερχόμενο από Λάρυμνα, τραυματίστηκε ελαφρά ο ανωτέρω ναυτικός ύστερα από πτώση του στο κατάστρωμα του πλοίου. Ο 54χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, όπου παραμένει νοσηλευόμενος. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ ΤΟ Φ/Γ CFL PENHAR

Θαλάσσια ρύπανση εκτάσεως περίπου 50 τ.μ., αποτελούμενη από στέρεα υπολείμματα καύσης, προκλήθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, έναντι Ηρώου στην παραλία του Βόλου. Η ανωτέρω ρύπανση προκλήθηκε από το Φ/Γ CFL PENHAR σημαίας Ολλανδίας κατά τη διαδικασία απόπλου του από το λιμάνι. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Α’ Μηχανικός οι οποίοι, κατόπιν εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, αφέθησαν ελεύθεροι ενώ οι εργασίες απορρύπανσης αναλήφθηκαν άμεσα από ιδιωτική εταιρεία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Ο ΟΜΙΛΟΣ GRIMALDI ΘΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΤΗ ΚΟΡΙΝΘΟ ΜΕ ΠΑΤΡΑ-ΚΑΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΒΑ

Ο Όμιλος Grimaldi, με ηγετική παρουσία στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών με πλοία ro-ro, ανακοίνωσε πως θα εγκαινιάσει μία νέα γραμμή σύνδεσης μεταξύ Κορίνθου - Πάτρας - Κατάνια και Γένοβας,  με το RO-RO EUROCARGO RAVENNA. Το πλοίο της Grimaldi θα αναχωρεί κάθε Τρίτη στις 17:00 από Κόρινθο, ενώ από το λιμάνι της Γένοβα κάθε Παρασκευή στις 20:00. Το RO-RO EUROCARGO RAVENNA, κατασκευής του 2012, έχει μήκος 200 μέτρα και αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα 23 κόμβων. Το μεταφορικό του έργο είναι 3.900 γραμμικά μέτρα.
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΑ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗ ΜΗΛΟ

Το απόγευμα της Πέμπτης ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μήλου, από την Λιμενική Αρχή Θήρας για περιστατικό τραυματισμού επιβαίνοντα (οδηγός βυτιοφόρου) στο Δ/Ξ ΖΕΦΥΡΟΣ Ν.Π. 11515. Συγκεκριμένα κατά τον κατάπλου του δεξαμενόπλοιου στο λιμάνι της Θήρας και κατά τον έλεγχο των ναυτιλιακών του εγγράφων διαπιστώθηκε ημερολογιακή εγγραφή του Πλοιάρχου για τραυματισμό 48χρονου επιβαίνοντα, κατά την παραμονή του πλοίου στη Μήλο, ο οποίος γλίστρησε και έπεσε εντός του πλοίου, χωρίς να ενημερωθεί η οικεία Λιμενική Αρχή. Ο 48χρονος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μήλου και στη συνέχεια επιβιβάστηκε επί του πλοίου και αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Θήρας όπου μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε Νοσοκομείο των Αθηνών. Προανάκριση διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Μήλου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 6/5/2012

Η Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων, ώστε να έχουν επαρκή χρόνο να ασκήσουν τα εκλογικά τους καθήκοντα, το Ε/Γ-Ο/Γ ΜΥΤΙΛΗΝΗ την Κυριακή 06/05/2012 θα αναχωρήσει από Βαθύ στις 08:00 αντί 07:00. Οι ώρες αφιξοαναχωρήσεων από τα ενδιάμεσα λιμάνια διαμορφώνονται ως κάτωθι:
Κυριακή Βαθύ (ΑΝ 08:00) – Χίος (ΑΦ 11:40 ΑΝ 12:200 – Μυτιλήνη (ΑΦ 15:45 ΑΝ 16:450 – Λήμνος (ΑΦ 22:45 ΑΝ 23:25) - Δευτέρα Θεσσαλονίκη (ΑΦ 07:55).
Για περαιτέρω ενημέρωση οι επιβάτες του ανωτέρω δρομολογίου μπορούν να επικοινωνήσουν με την Nel Lines στο τηλέφωνο 210 4115015 ή με τα κατά τόπους κεντρικά λιμενικά πρακτορεία της.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ 6/5/2012

Η ΑΝΕΚ LINES - ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Ν.Ε. εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι προς διευκόλυνση των μελών του πληρώματος για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τους, το Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ θα παραμείνει επί τρίωρο στο λιμάνι της Κάσου την Κυριακή 06/05/2012 και ως εκ τούτου η συνέχιση του δρομολογίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ως ακολούθως:
Κυριακή 06/05/2012 Κάσος (ΑΝ.12:00) – Σητεία (ΑΦ.14:40 – ΑΝ.15:55) - Ηράκλειο (ΑΦ.17:55 – ΑΝ.18:50) - Ανάφη (ΑΦ.22:50 – ΑΝ.23:00) - Σαντορίνη (ΑΦ.00:30 Δευτέρα 07/05/2012 – ΑΝ.01:00) – Μήλος (ΑΦ.04:35 – ΑΝ.04:55) - Πειραιάς (ΑΦ.09:55).
Για περαιτέρω ενημέρωση οι επιβάτες των ανωτέρω δρομολογίων μπορούν να επικοινωνήσουν με την Anek Lines στα τηλέφωνα 210 4197400 και 470 ή με τα κατά τόπους κεντρικά λιμενικά πρακτορεία της.   

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΘΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΞΙΟΠΛΟΪΑΣ ΣΤΑ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΠΛΟΙΑ

Ο Ελληνικός Νηογνώμονας θα μπορεί να εκδίδει πλέον πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για πλοία εθνικής νομοθεσίας χωρίς χρονικό περιορισμό, αλλά και ανάλογο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), μετά τη σχετική συμφωνία που υπεγράφη, μεταξύ της αρμόδιας Υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου και του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ελληνικού Νηογνώμονα, κ Νίκου Γιαννακόπουλου. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε πως "Η ύπαρξη εθνικού νηογνώμονα ανοίγει σημαντικές προοπτικές τόσο στην παροχή υπηρεσιών προς τα χιλιάδες Ελληνικά πλοία, όσο και ως προς τη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων απασχόλησης. Ελπίζω να ανοίξει σύντομα μία σημαντική αγορά υπηρεσιών όχι μόνο με εθνικές αλλά και με διεθνείς προοπτικές". Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας που κλείνει 92 χρόνια ζωής και απασχολεί περίπου 75 εργαζόμενους, μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για πλοία εθνικής νομοθεσίας έως 500 κόρους, αλλά όχι για πλοία που υπάγονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, λόγω άρσης της αναγνώρισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Αυγούστου 2010. Ο ναυτιλιακός οργανισμός έχει καταθέσει ήδη σχετικό φάκελο στην επιθεώρηση εμπορικών πλοίων με το υποστηρικτικό υλικό, προκειμένου να περάσει από νέα επιθεώρηση από τους επιθεωρητές της EMSA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θαλάσσιας Ασφάλειας) και να μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και για πλοία που υπάγονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ο Ελληνικός Νηογνώμονας που ενεργεί ως σύμβουλος του Ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας σε τεχνικά θέματα και έχει αναγνωριστεί από 20 κυβερνήσεις, εξυπηρετεί σήμερα 1000 πλοία διαφόρων τύπων από τα οποία 380 είναι επιβατηγά, 360 αλιευτικά, καθώς και 2.200 μικρά σκάφη(κότερα).
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΥΛΛΗΨΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ M/V STENLAND ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών προσπαθειών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και, ειδικότερα, της λαθρεμπορίας τσιγάρων, συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης, από προσωπικό του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και κλιμακίου της Διοίκησης  Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, έξι αλλοδαποί, μέλη πληρώματος του M/V STENLAND σημαίας Κομόρες. Το πλοίο εντοπίστηκε μετά από ευρείας έκτασης επιχείρηση από δύο πλοία ανοιχτής θαλάσσης ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στη θαλάσσια περιοχή πλησίον Αγίου Νικολάου Αργολίδας και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κοιλάδας Αργολίδας. Στο ανωτέρω πλοίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 60 κούτες τσιγάρων, τρία πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, δέκα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ καθώς και ταινιόδρομος. Παράλληλα, μετά από συντονισμένες έρευνες δυνάμεων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, εντοπίστηκε στη χερσαία περιοχή Τραχιάς Αργολίδας τριαξονικό φορτηγό όχημα στο οποίο βρέθηκαν 800 χαρτοκιβώτια λαθραίων τσιγάρων, που είχαν παραληφθεί από το ανωτέρω πλοίο, ενώ συνελήφθη ο ημεδαπός οδηγός του. Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πόρτο Χελίου, ενώ το φορτηγό πλοίο, το φορτηγό όχημα, οι ποσότητες των λαθραίων τσιγάρων, τα πλαστά χαρτονομίσματα, το χρηματικό ποσό και ο ταινιόδρομος κατασχέθηκαν.
Διαβάστε Περισσότερα »